aanbod en programmatie
Schrijftraject ‘Elk verhaal begint’ uit de startblokken: “Schrijven is een ambacht”
3 maart 2025

© Bob Van Mol
Hoe vind je als nieuwkomer je plek in de literaire wereld? Negen beloftevolle schrijvers zoeken het uit tijdens ‘Elk verhaal begint’, een tweejarig groeitraject. Ze krijgen begeleiding van een mentor, mogen workshops volgen én vinden steun bij elkaar. Op 21 februari 2025 kwam de groep voor het eerst samen: “De sfeer was veilig, we gingen meteen in de diepte.”
“Er stonden drie workshops op ons programma, maar we begonnen met een lunch in de zon,” zo kijkt Lander Govaerts terug op de startdag van ‘Elk verhaal begint’ bij Literatuur Vlaanderen. “Dat zette de toon, de sfeer was meteen aangenaam. Het viel me op hoe betrokken iedereen is. We zijn met negen deelnemers, verspreid over drie disciplines: proza, kinder- en jeugdliteratuur en podiumteksten. We hebben uiteenlopende achtergronden. Ik vind het verrijkend om geluiden te horen van buiten mijn echokamer.”
Sevda Sögütlü beaamt: “Ik ben geselecteerd als podiumdichter, maar vond de sessie met Ingrid Tiggelovend van Studio Sesam heel interessant. Ze sprak over inclusie in kinderboeken. Geen genre dat ik beoefen, maar ik kreeg toch inspiratie voor mijn performances. De dynamiek in de groep zit goed, het ijs werd snel gebroken tijdens de workshops. Sofie Vandamme van De Letterie creëerde een veilige sfeer. We gingen meteen in de diepte.”

Talent is slechts het begin
Vandamme liet de negen talenten reflecteren op hun werkproces en schrijverschap. Ze bracht daarvoor allerlei quotes van bekende schrijvers mee. Sevda Sögütlü: “Ik koos een citaat van David Grossman. Hij noemt de wil om een ander van binnenuit te kennen een belangrijke drijfveer voor het schrijven. Dat herken ik. Bij mij valt die drang samen met een zoektocht naar zelfkennis.” Lander Govaerts pikte er een citaat uit van Rebecca Solnit: “Volgens haar is talent slechts het begin. Om goed te schrijven, moet je ook werken, het ambacht leren en doorzetten. Dat is waar, maar tegelijk ontnuchterend.”
Geleidelijk werd het gesprek in de groep persoonlijker. Sevda Sögütlü: “Velen van ons herkenden het gevoel dat schrijven een worsteling kan zijn. Maar ook de drang om te creëren is sterk. Precies in die wrijving ontstaat er ‘iets’ nieuws. Een idee dat ik meeneem uit de workshop is hoe schijnbaar nutteloze momenten óók deel uitmaken van het creatieve proces. Die gedachte wil ik koesteren, vooral op dagen dat mijn innerlijke criticus me laat twijfelen.”

Stilte mag er zijn
Alyssa Saro van TRILL gaf de derde en laatste sessie. Zij had alle deelnemers gevraagd om een eigen tekst mee te brengen die nog niet helemaal af was. Ze reikte de groep een nieuwe methode van feedback geven aan. “Heel interessant,” volgens Lander Govaerts. “Ik deed de oefening met Lili Vanden Wijngaert, die net als ik in de categorie proza is geselecteerd. We mochten elkaars tekst op voorhand niet lezen. Het is intens om al na een eerste lezing feedback te geven – je moet dan heel alert zijn. Maar we leerden vooral hoe belangrijk het is om stilte toe te laten. Om elkaars woorden te laten bezinken en niet meteen in gesprek te gaan.”
Noa Heyndrickx, projectcoördinator van ‘Elk verhaal begint’ bij Literatuur Vlaanderen, is tevreden over de startdag: “Op 16 mei 2025 komen de deelnemers opnieuw samen. In de tussentijd zullen ze hun mentor ontmoeten tijdens individuele sessies.”

Poëzie van Cleo Klapholz
Fijne poëtische uitsmijter: Cleo Klapholz, vorig jaar nog een van de vijf Antwerpse stadsdichters, was aanwezig op de startdag en deed aan ‘poetic harvesting’. Ze luisterde mee tijdens de drie workshops en noteerde straffe zinnen, klinkende woorden of kwetsbare ideeën. Die bracht ze samen in gedichten die ze als afsluiter voorlas.
Een paar fragmenten:
Over inspiratie, creatie en motivatie
Want zonder zitvlees,
zonder ambacht,
zonder inspanning geen gewin.
Zonder vaardigheden is het varen zonder vaart.
Zelfs met je handen in de afwas
kan de goddelijke inspiratie toeslaan.
Over kleur in kinderboeken
Zakdoek leggen, niemand zeggen!
Jawel, we gaan van alles zeggen en wel over de kleur in de kinderboeken.
Kleuren zij buiten de lijntjes in de zoektocht naar identiteit, diversiteit, neutraliteit?
Past Tiny de tuttebel nog wel?
Zijn kinderen vandaag bang van die Sjakie in zijn chocoladefabriek?
Verstikken we ons in verdraagzaamheid?
‘Wacht Seppe, Ik ga je even wat context scheppen’
Willen we waarden meegeven zonder fouten van het verleden te herhalen?
We willen geen heksen maken van alle vrouwen!
Schrijf daarom inclusief!
Zoek een nieuw taalregister!
Over feedback
We gaan voor een crash course om niet te crashen onder feedback.
Feedback die ons horizontaal ondersteunt, zodat we leren hoe te groeien.
Zo is het zoeken naar zaadjes die je zelf zaait en hoe je die gemakkelijk kunt oogsten.
If you don’t want feedback, don’t ask for it!
If you want to grow, be prepared to receive the water!

Bekijk en download alle foto’s vanop de startdag van ‘Elk verhaal begint’ (21 maart 2025), door fotograaf Bob Van Mol. (pincode om te downloaden: 4539)