creatie

Inclusie in kleine en grote verhalen: studiedag van het RITCS in Brussel

15 februari 2024

Op 12 maart 2024 organiseert het RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound) een studiedag over inclusie in kleine en grote verhalen. De Brusselse media- en theaterschool gaat daarmee verder op het elan van vorig jaar toen ze een studiedag organiseerden over de rol van vrouwen voor en achter de camera in de audiovisuele sector. 

Hoe maken we verhalen vanzelfsprekend inclusief?

Dat is de centrale vraag van de studiedag. Studenten en stakeholders uit het audiovisuele landschap – scenaristen, producenten en regisseurs, academici, en beleidsmakers – gaan samen op zoek naar goede praktijken en strategieën die inclusie en verhaalvorm op een geslaagde manier (kunnen) integreren. In een open en constructieve dialoog kun je ideeën uitwisselen over mogelijkheden en ook moeilijkheden op narratief vlak, op vlak van productie of publiek.

Wat staat er op het programma?

  • Twee keynotesprekers, Alexander Dhoest (Communicatiewetenschappen, UAntwerpen) en Raf Njotea (scenarist en opiniemaker) stellen scherp op het thema vanuit respectievelijk wetenschappelijke en artistieke invalshoek. 
  • Actrice Aminata Demba (Represent) geeft toelichting bij de reflectieve vragenlijst voor inclusief werken in de audiovisuele sector, die onder haar redactie werd samengesteld. 
  • Kato De Boeck en Flo Van Deuren, regisseurs en scenaristen van onder meer Roomies, vertellen hoe zij inclusie elke dag proberen waar te maken in de praktijk. 
  • In een afsluitend panelgesprek nemen makers en beleidsmakers de huidige stand van zaken in de Vlaamse audiovisuele sector onder de loep. Met Nathalie Basteyns (regisseur), Karla Puttemans (Hoofd Creatie VAF), Stef Wouters (Head Writer Thuis) en Zouzou Ben Chika (acteur, scenarist). Moderator van het gesprek is Anke Brouwers.

Wie kan er deelnemen?

De studiedag is gericht op professionele makers, onderzoekers en studenten met een interesse voor inclusie en diversiteit in film en televisie, en vindt plaats in het kader van Future Narratives, de onderzoeksdagen van RITCS. Ook voor literaire makers kan deze studiedag interessant zijn.   

Op de hoogte blijven?

Wil jij meewerken aan een inclusievere boeken- en letterensector in Vlaanderen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van alle kansen en projecten van Elk verhaal telt.