creatie

‘Elk verhaal begint’: maak kennis met de literaire talenten van morgen 

13 februari 2025

Benieuwd naar de literaire makers van morgen? Houd deze negen talenten dan in de gaten! Ze werden uit meer dan 120 kandidaten geselecteerd voor ‘Elk verhaal begint’, een tweejarig groeitraject dat schrijvers en podiumdichters uit de startblokken helpt. 

Een verhaal op papier krijgen of een tekst op een podium brengen? Hoe vaker je het doet, hoe vlotter het gaat. Ervaring opdoen is cruciaal voor startende literaire makers. Maar er is nog iets onontbeerlijk: begeleiding krijgen. “Dat kwam naar voor uit twee bevragingen die we organiseerden,” zegt Noa Heyndrickx, projectcoördinator van Elk verhaal telt. “De boekensector voelt voor starters als een vrij gesloten wereld. Ze hebben nood aan iemand die hen wegwijs maakt en een netwerk helpt opbouwen.” De meeste talentontwikkelingstrajecten stellen een leeftijdsgrens op 25 of 30 jaar. Heyndrickx: “Terwijl de drempels natuurlijk niet wegsmelten, gewoon omdat je op latere leeftijd aan je literaire carrière begint.”

Om die reden lanceerde het BoekenOverleg eind 2024 de projectoproep ‘Elk verhaal begint’. Literatuur Vlaanderen is één van de uitvoerende partijen. In dit gratis tweejarige traject krijgen negen startende literaire makers – zonder leeftijdsgrens – de kans om te groeien en te experimenteren onder de vleugels van een ervaren mentor. Naast die individuele sessies staan er ook enkele gezamenlijke workshops gepland. 

Kandidaten konden zich aanmelden binnen drie genres: kinder- en jeugdliteratuur (8-10 jaar), proza en podiumliteratuur. De organisaties die de mentoren zullen leveren – De Letterie, Studio Sesam en TRILL – selecteerden de negen deelnemers.   

Voor kinder- en jeugdliteratuur

Lynn Lambrechts werkt als leerkracht bij Atlas, Integratie & Inburgering en als coach bij de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen. Ze voelt een sterke goesting om te schrijven en ervaart het schrijfproces als een wonderlijke zoektocht.

Magagi Moolaade studeerde journalistiek en politieke communicatie en heeft ervaring in het theater. Hij werd geboren in Niger en kwam op z’n zevende naar België. Na tien jaar zijn pen te hebben gescherpt, voelt hij zich klaar om zijn adoptieverhaal met de wereld te delen.   

Orlando Verde schreef al kortverhalen in het Spaans voor hij op z’n 24ste van Venezuela naar België verhuisde. Intussen levert hij Nederlandstalige journalistieke bijdragen aan publicaties als MO* Magazine, rekto:verso en De Standaard.  

Voor podiumliteratuur

Mel(anie) Asselmans is dichter en spoken word artist en maakt deel uit van het inclusieve makerscollectief Hyster-x. Ze schreef werk voor o.a. Dans! Dichter! Dans! en Poetik Bazar en stond op meerdere podia. In haar teksten tast ze thema’s af als toestemming, privilege en queerness.

Foto: © Isaac Ponseele 

Sevda Sögütlü is onderwijsprofessional, dichter en spoken word artist. Ze volgde meerdere schrijfcursussen en stelt het verlangen naar verbinding centraal in haar poëzie. In 2024 werd ze Vice Kampioen in het Slampioenschap Gent. 

Siham Machkour maakt deel uit van een kunstcollectief in Genk. Ze verkent voorzichtig de wereld van voordracht en poëzie en is klaar om haar artistieke grenzen te verleggen. 

Foto: © Ruben Schonkeren

Voor proza

Lander Govaerts is schrijver en redactielid bij Deus Ex Machina. Hij woont in Brussel maar maakt ook deel uit van de Letteristen in Oostende. In zijn proza onderzoekt hij onder andere hoe menselijke relaties stand kunnen houden in een kapitalistische wereld. 

Foto: © Wouter Van Vooren

Lili Vanden Wijngaert is een Chinees-Belgische schrijver, dichter en copywriter. Ze heeft al een hoorspel op haar naam, Bloemen voor Clio, dat online te beluisteren valt. 

© NIYI photography

Xander Kindt groeide op in het Waasland en studeert Woordkunst aan het Antwerpse Conservatorium. Op zoek naar de beste vertelvorm voor wat er om en in hem beweegt, speelt hij met proza, poëzie en theater.  

Foto: © Merel Vander Elst

Op de hoogte blijven?

Wil jij meewerken aan een inclusievere boeken- en letterensector in Vlaanderen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van alle kansen en projecten van Elk verhaal telt.