personeelsbeleid

Zo schrijf je een inclusieve vacature 

15 oktober 2024

Diversiteit op de werkvloer, daar zijn wij fan van! Maar hoe begin je eraan? Nieuwe werknemers en collega’s vinden, begint bij een vacature. Door die toegankelijk en inclusief te maken, vergroot je de kansen om uiteenlopende kandidaten te ontvangen. Maar welke verwachtingen stel je en hoe toegankelijk is je vacaturetekst? Durf te investeren in sollicitanten die andere talenten binnenbrengen.  Wij zetten je op weg met zes concrete tips. 

1. Wees duidelijk 

Vermeld expliciet in je vacaturetekst dat je bedrijf streeft naar een divers personeelsbestand en waarde hecht aan diversiteit. Als begin kun je altijd hetzelfde zinnetje toevoegen, bijvoorbeeld: ‘Wij staan open voor kandidaten van alle achtergronden, nationaliteiten …’ Zorg ervoor dat je ook op je website en andere kanalen je streven naar diversiteit zichtbaar maakt, zowel in tekst als in beeld. 

2. Omschrijf de competenties zo concreet mogelijk 

Kijk eens naar de vereisten die je stelt. Zijn die inclusief? Zo kun je bijvoorbeeld de functievereisten beschrijven in termen van gedrag en niet in termen van eigenschappen. In plaats van ‘jij bent resultaatgericht’, schrijf je ‘jij bent in staat resultaten te boeken’.  

3. Stel haalbare eisen 

Maak duidelijk welke kwaliteiten en verantwoordelijkheden je zoekt. Een potentiële kandidaat zou niet moeten gokken of die al dan niet geschikt is voor de job. Stel ook geen te hoge eisen die achteraf eerder overbodig blijken en zelfs de meest gemotiveerde kandidaat afschrikken. Zeg bijvoorbeeld niet dat een bepaald diploma noodzakelijk is als je die kwaliteiten ook op een andere manier zou kunnen verwerven.  

4. Wees flexibel 

Vraag aan je kandidaten of zij (logistieke) aanpassingen nodig hebben om deel te kunnen nemen aan het sollicitatiegesprek. Geef kandidaten bijvoorbeeld de optie om hun kandidatuur op verschillende manieren in te dienen, bijvoorbeeld via video- of audiobestanden in plaats van de klassieke formule van cv en motivatiebrief. 

5. Hanteer inclusieve taal 

Let in je tekst op inclusief taalgebruik. Denk aan neutrale voornaamwoorden of het vermijden van moeilijke anderstalige of vakspecifieke termen die de kandidaat ook op de werkvloer kan leren: je bereikt je doelgroep het best wanneer je je taalgebruik aanpast aan je doelpubliek. 

6. Gebruik de juiste kanalen

Diversiteitsgroepen kun je het meest effectief bereiken via hun eigen netwerken, niet iedereen zit op LinkedIn! Probeer het bijvoorbeeld ook eens via platformen die zich richten tot personen met een zintuiglijke beperking of autisme. 

Op de hoogte blijven?

Wil jij meewerken aan een inclusievere boeken- en letterensector in Vlaanderen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van alle kansen en projecten van Elk verhaal telt.