creatie
Elk verhaal begint: gratis traject voor startende makers van alle leeftijden
4 november 2024
Maak je graag teksten? Heb je een verhaal in gedachten, maar vind je het nog moeilijk om het uit te schrijven? Of wil je je eigen teksten voordragen op een podium? ‘Elk verhaal begint’ wil je helpen om je verhaal te vertellen. Daarom bieden we je de kans om je twee jaar lang volop te laten inspireren, te experimenteren en te groeien als schrijver onder begeleiding van een meer ervaren tekstmaker of mentor. Zo ontdek je nieuwe manieren om uitdrukking te geven aan wat jou inspireert en ga je samen op zoek naar je schrijfdoelen.
Bij ‘Elk verhaal begint’ stel je samen met een mentor jouw tekstdoelen vast en werk je daar op je eigen tempo naartoe. Behalve je mentor, ontmoet je op geregelde tijdstippen de andere deelnemers met wie je ervaringen kunt uitwisselen. ‘Elk verhaal begint’ is een omgeving waarin je jezelf kunt zijn. Zin en motivatie om te creëren en te delen zijn belangrijker dan ervaring.
Voor wie? – Je maakt teksten voor jonge lezers of volwassenen, of je draagt je eigen teksten voor op een podium. – Je wilt leren van professionele auteurs of artiesten die meer ervaring hebben. – Je ervaart drempels, in welke vorm dan ook, bij het maken of voordragen van teksten. – Je bent bereid om tijdens de week ook soms overdag tijd vrij te maken en deel te nemen aan individuele sessies en groepsbijeenkomsten. – Je woont in België. ‘Elk verhaal begint’ is gratis en staat open voor startende makers van alle leeftijden. We zoeken nieuwe schrijvers en podiumauteurs, ongeacht leeftijd, geslacht, seksuele oriëntatie, religie, fysieke capaciteiten of afkomst. Waar en wanneer? ‘Elk verhaal begint’ start in februari 2025 en loopt tot december 2026. De afspraken met je mentor maak je in onderling overleg. In totaal zie je je mentor ongeveer 20 uur per jaar. Er is veel vrijheid en flexibiliteit om je individuele feedbackmomenten in te plannen in overleg met je mentor, dit kan ook ’s avonds of in het weekend. Reken er wel op dat je maandelijks ongeveer één dag moet vrijmaken. De groepssessies vinden overdag plaats in Antwerpen (Lange Leemstraat 57, 2018 Antwerpen). In 2025 is dat op de volgende momenten: – 21 februari 2025 (startmoment) – 16 mei 2025 – 12 september 2025 – 5 december 2025 |
Wat mag je verwachten?
- Een persoonlijk budget dat je in overleg met je mentor kunt besteden aan talentontwikkeling.
- Een kennismaking met de begeleidende organisatie en individuele begeleiding op maat door de mentor.
- Groepssessies met andere beginnende tekstmakers over diverse onderwerpen, zoals zakelijk advies, netwerken, projecten voorstellen …
- De kans om je netwerk in de boekenwereld uit te breiden.
- Een vergoeding van je verplaatsingskosten.
Genres
‘Elk verhaal begint’ is een traject van twee jaar om je talent als tekstmaker te ontwikkelen in een van deze genres:
- Kinder- en jeugdliteratuur: teksten voor kinderen en/of jongeren (leeftijd: 8 tot 10 jaar).
- Proza: verhalen voor volwassenen.
- Podiumliteratuur: eigen teksten die je voordraagt aan anderen (focus op spoken word en slampoetry).
Mentoren
Als deelnemer vind je onderdak bij een organisatie en word je begeleid door een ervaren mentor die je eerste aanspreekpunt is.
Proza: De Letterie in Oostende biedt onderdak aan creatieve geesten, het is een plek waar literatuur gemaakt en beleefd wordt.
Klik hier om de mentoren van De Letterie te leren kennen.
Sofie Vandamme (zij/haar) is oprichter van De Letterie. Als schrijfdocent en onderzoeker is ze verbonden aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK). Ze schrijft essays over literatuur en psychiatrie, met een speciale interesse voor alles wat met vrouwelijkheid te maken heeft. Momenteel werkt ze aan een boek over vrouwelijke waanzin.
Tülin Erkan (zij/haar) is schrijver, freelance redacteur en schrijfdocent. Ze studeerde Taal- en Letterkunde en Vergelijkende Literatuurwetenschappen. Ze groeide op in een meertalig nest, onder de vleugels van een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Haar zomers bracht ze door bij haar vader in Turkije. Wanneer mensen haar als ‘half’ omschrijven, voelt ze zich vooral dubbel. In haar debuutroman Honingeter onderzoekt ze de frictie tussen moedertaal en vaderland. Honingeter werd genomineerd voor de Bronzen Uil, de Boekenbon en De Boon Literatuurprijs. Momenteel werkt ze aan een tweede roman.
Caro Van Thuyne (zij/haar) leeft en schrijft in het Houtland achter de Belgische kust. In 2018 debuteerde ze met de verhalenbundel de Wij, het schuim, die op de shortlist van de Anton Wachter Prijs stond. Haar debuutroman Lijn van wee en wenswerd bekroond met De Bronzen Uil 2021. Hier begint de natuur verscheen in 2022. Vorig jaar publiceerde ze Bloedzang, een moederboek waarin ze haar eigen verhaal doorweeft met mythes, sprookjes, scheppingsverhalen en feministische theorie.
Kinder- en jeugdliteratuur: Studio Sesam maakt de diversiteit in de samenleving zichtbaar door inclusief te schrijven, te illustreren en te communiceren. Studio Sesam coachte al meer dan 40 diverse debuterende schrijvers en illustratoren en beschikt over een groot netwerk.
Klik hier om de mentoren van Studio Sesam te leren kennen.
Ingrid Tiggelovend (zij/haar) is coördinator van Studio Sesam, een vzw die inclusieve (kinder)boeken uitgeeft. Ze is ook auteur van o.a. het handboek Diversiteitscommunicatie. Verbindende communicatie en marketing en geeft binnenkort haar eerste prentenboek uit. Ingrid begeleidde reeds drie leertrajecten met nieuwe talentvolle en diverse schrijvers en illustratoren. Nieuwe debutanten een kans geven in de boekenwereld is haar grote passie.
Ingrid wordt in het mentorschap bijgestaan door andere Sesam-auteurs, afhankelijk van de noden van de deelnemers.
Podiumliteratuur: TRILL in Leuven organiseert laagdrempelige activiteiten en trajecten waarbij jongeren radicaal ruimte kunnen innemen om zichzelf artistiek uit te drukken.
Klik hier om de mentoren van TRILL te leren kennen.
Tilke Wouters (die/hen) is een woordkunstenaar en slam poet. Als ervaringsdeskundige brengt die kwetsbare en activistische teksten op het podium en begeleidt die ook workshops om mensen hun eigen stem te laten vinden. In 2023 werd Tilke Gents slampioen en tweede op het Belgisch kampioenschap poetry slam. In 2024 vertegenwoordigde die België op het wereldkampioenschap in Togo.
Seckou Ouologuem (hij/hem) is slamdichter, rapper, schrijver, theatermaker en eventorganiser. Zijn passie voor poëzie groeide voort uit rapcyphers met vrienden enkele decennia terug toen hiphop nog een voornamelijk conscious gebeuren was. Toepasselijk was zijn playground het conscience plein, een plek toegewijd aan een schrijver die zijn volk leerde lezen en schrijven. Seckou is een van de grondleggers van de slamscene in Vlaanderen. Hij is de oprichter van ‘Capital Slam’, een Vlaamse Scholencompetitie voor (slam)poëzie, mede-oprichter van Word Wa(a)r, een conceptueel theater/rapbattle platform. Via poëzie, rap, seni-theaterachtige stukken en acties zoals sit-ins, publieke performances en middelvingerchocolade probeert hij de stad bewuster te maken en met elkaar te verbinden. De stad is van iedereen en dit moet ook voelbaar zijn in de poëzie.
Met het organiseren van platforms voor poëzie zoals “iedereenstadsdichter”, WORDt (poëzie platform) en Capital Slam (scholenslam) wil Seckou poëzie dichter bij de mensen brengen en terug relevanter maken. Tegelijkertijd is poëzie ook gewoon een van de weinige tools die hij ter beschikking heeft om onverdund te zeggen waar het op staat. Om in de straten, instituten en in de media een stem van de stad, die van de minder gemachtigde mens te laten horen. Seckou verzorgt workshops, optredens en installaties in scholen, gevangenissen en instituten en is onderdeel van meerdere dekolonisatiegroepen in Vlaanderen want die zijn hard nodig.
Rashif El Kaoui (hij/hem) is acteur, schrijver, podcastmaker, regisseur en docent welsprekendheid, pitchen en presentatietechnieken. In 2016 won hij de El Hizjra Literatuurprijs in de categorie proza. Hij publiceert in dagbladen en tijdschriften, zoals De Standaard, Knack, Poëziekrant. Rashif maakt deel uit van het vernieuwde open ensemble van KVS. Als acteur wisselt hij af tussen klassieke grotezaalproducties en kleinere meer sociaal geëngageerde projecten.
Interesse om deel te nemen?
Download het aanmeldformulier en vul je gegevens in:
Verzamel twee voorbeelden van je werk:
- een tekst die je al gemaakt hebt of een audio- of video-opname waarin je eigen teksten voordraagt aan anderen (via een online link). Je tekst is maximaal 2500 woorden. Kies voor teksten waar je trots op bent en die representatief zijn voor je werk;
- een nieuwe tekst rond één van de volgende thema’s: (1) brieven aan de toekomst of (2) een eerste keer. Je tekst is maximaal 1000 woorden. Als je je aanmeldt voor podiumliteratuur, ontvangen we ook graag een video- of audiobestand waarin je de tekst voordraagt.
Mail alles vóór 6 januari 2025 naar Stefanie via contact@elkverhaaltelt.be. Heb je in de week van 6 januari nog steeds geen ontvangstbevestiging gehad? Dan mail je best nog eens. |
Heb je hulp nodig met je aanvraag?
Neem contact op met Alyssa Saro van TRILL via alyssa@trill.be. Alyssa kan je helpen met inhoudelijke vragen zoals:
- Ik werk binnen verschillende genres. Voor welk genre kan ik me het beste aanmelden?
- Welke tekst kan ik het beste meesturen?
- Hoe motiveer ik mijn aanvraag het beste?
- …
De gemeenschappelijke workshops en groepssessies van ‘Elk verhaal begint’ vinden plaats in het Nederlands, dus een goede kennis van het Nederlands is vereist. Tijdens dit traject wordt gewerkt met Nederlandstalige teksten. Teksten die je indient bij je aanvraag kunnen wel in een andere taal zijn.
Heb je hier vragen over of andere praktische vragen rond je aanvraag, mail dan naar Stefanie via contact@elkverhaaltelt.be.
Wanneer weet je of je mag deelnemen?
Per genre zijn er drie plaatsen, dus we kunnen in totaal negen deelnemers selecteren. In de week van 10 januari laten we je per mail weten of je al dan niet uitgenodigd wordt voor een gesprek. Het is niet mogelijk om bij deze beslissing feedback te voorzien. De gesprekken vinden plaats in de week van 20 januari (online of in Antwerpen). In de week van 27 januari laten we weten of je geselecteerd bent en maken we een eerste afspraak met je mentor voor het begin van ‘Elk verhaal begint’ in februari.
De selectie gebeurt door de drie betrokken organisaties. In het aanmeldformulier vragen we onder andere naar je leerdoelen en voorbeelden van jouw teksten. In de eerste fase van het selectieproces is de verhalende kwaliteit belangrijker dan de literaire kwaliteit van je teksten: heb je goede verhalen te vertellen?
Dit traject is een initiatief van Elk verhaal telt. Elk verhaal telt brengt makers en andere mensen uit het boekenvak samen om dat vak inclusiever te maken.
‘Elk verhaal begint’ is een samenwerking met De Letterie, Studio Sesam en TRILL.
Meer zoals dit
creatie
Pieter Gaudesaboos: “Ik laat dingen zien zonder ze te benoemen”
3 november 2023
creatie
Christina Araya De Witte: “Ik vind het eenvoudiger om me achter een zwart-witfiguurtje te verschuilen.”
6 december 2023
creatie
Studiedag: inclusie in kleine en grote verhalen in het RITCS in Brussel
15 februari 2024