aanbod en programmatie
Elk verhaal telt: samen naar meer impact
7 september 2023
© Michiel Devijver - Iedereen Leest
Hoe maken we de Vlaamse letterensector inclusiever? Wat heb je als maker nodig om je eigen stem te ontwikkelen? Hoe blijf je als organisatie innoveren en duurzaam inspelen op de markt van vandaag en morgen? Op die vragen willen we een antwoord geven met het project Elk verhaal telt. Op donderdag 30 november gaan we met jou in gesprek en geven we het startschot voor een reeks vervolgtrajecten om samen meer impact te creëren.
Elk verhaal telt
Het BoekenOverleg lanceerde in 2019 een charter voor een inclusieve boekensector. Meer dan 200 organisaties en individuen engageerden zich om actief en duurzaam te werken aan inclusie in de Vlaamse letterensector. Want elk verhaal telt, zowel voor wie leest als voor wie op een podium staat of verhalen schrijft.
Om die intenties om te zetten in daden deden we een beroep op de expertise van merkstrategisch bureau Reputations. In 2022 voerde dat bureau een onderzoek naar inclusie in de boekensector via focusgesprekken met diverse professionals uit de sector. Uit die gesprekken kwamen heel wat verbeterpunten. Enkele voorbeelden:
- De diversiteit van auteurs komt nog te weinig terug in ons auteurslandschap. Begeleiding doorheen het hele creatieproces kan voor meer kansen zorgen. Hoe meer kansen auteurs met een diverse achtergrond krijgen, hoe meer rolmodellen zichtbaar worden.
- Je kunt als organisatie niet verwachten dat diverse profielen vanzelf naar je toekomen. Netwerken gebeurt organisch en op lange termijn, maar vaak loop je het gevaar op cirkeldraaien in je eigen netwerk.
- Uitgevers ontvangen enorm veel manuscripten, aanvragen en voorstellen. Die allemaal grondig lezen is erg tijdrovend en in de praktijk niet altijd haalbaar. Als je transparanter bent, bijvoorbeeld door je selectiecriteria op je site te publiceren, kun je sneller en gerichter werken.
- Bevraag je publiek regelmatig en betrek hen bij de selectie van je aanbod en de keuzes die je maakt.
- Inzetten op inclusief en kwalitatief rekruteren vergroot de zichtbaarheid van minderheidsgroepen die schrijven en geeft hun meer kansen.
Geëngageerde werkgroep
Vervolgens stelde een divers samengestelde groep uit het boekenvak een stappenplan op om de impact van onze aanpak en acties te vergroten. Die werkgroep bestaat uit Rachida Lamrabet, Julie Verhaert (Pelckmans Uitgeverij), Aileen De Verneij (Creatief Schrijven), Michael Vandebril (Stad Antwerpen), Ellen Van Tichelt (LNVT), Will-Limba Moleka, Winny Ang, Gaea Schoeters, Sylvie Dhaene (Iedereen Leest), Ilke Froyen (Passa Porta) en Sophia Honggokoesoemo. De afgelopen maanden kwamen ze verschillende keren samen om te werken rond inclusie en diversiteit in de boekensector. De werkgroep is open en dynamisch, dus als je zin hebt om met ons mee te denken en mee te werken, mail dan naar contact@elkverhaaltelt.be.
Voor Sophia Honggokoesoemo verloopt de samenwerking met de werkgroep van Elk verhaal telt positief en constructief: “Iedereen in de groep krijgt de kans om bedenkingen mee te geven, ook al is dat niet altijd even evident met al die verschillende stemmen. Het is een uiteenlopende groep en iedereen heeft een heel eigen achtergrond. De discussies zijn werkelijk alle kanten opgegaan, maar ik ben hoopvol dat we resultaten zullen boeken. Ik vind het vooral belangrijk dat we deze keer verder gaan dan alleen een discussie over inclusie in de boekensector, en dat we ook na de bijeenkomst op 30 november en de vervolgtrajecten concrete en ambitieuze stappen vooruitzetten.”
1 middag, 6 thema’s
Op donderdag 30 november geeft Elk verhaal telt het startschot van een reeks trajecten en krijg je de kans om jouw prangende vraag over inclusie en diversiteit voor te leggen aan collega’s uit de sector. Of misschien heb je net ervaring en expertise die je kunt delen met anderen. Het wordt geen vrijblijvende babbel, maar een een-op-eengesprek waarbij je kennis uitwisselt.
Hoe werkt het?
- We vertrekken van zes thema’s die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen.
- Heb je ervaring met een van de thema’s en wil je je verhaal graag delen met de andere deelnemers? Dan nodigen we je uit om met hen in gesprek te gaan.
- Heb je een vraag over een of meerdere thema’s? Je kunt voor het startmoment je vraag stellen en een gesprek plannen met iemand die jou op weg helpt.
Voor wie?
Iedereen uit de letterensector is welkom: literaire makers, uitgevers, bibliotheekmedewerkers, boekhandelaren, leesbevorderaars, literair organisatoren … Voorwaarde is dat je actief bijdraagt aan het startmoment en je engageert om verdere stappen te zetten.
Waar?
Je bent welkom in Hotel Dumont (Lange Leemstraat 57 in Antwerpen), de nieuwe werkplek van Literatuur Vlaanderen en Iedereen Leest.
Je kunt niet meer inschrijven voor dit evenement. Wil je op de hoogte blijven van toekomstige initiatieven, tips & inspiratie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.