Van intentie naar impact

Elk verhaal telt, zowel voor wie leest als voor wie op een podium staat of verhalen schrijft. Meer dan 200 organisaties en individuen schaarden zich sinds 2019 achter die stelling, en ondertekenden het charter voor inclusie van het BoekenOverleg, dé gesprekspartner van de politieke wereld voor thema’s die met boeken en literatuur te maken hebben.

In 2022 voerde merkstrategisch bureau Reputations een onderzoek uit naar inclusie in de boekensector. Zestig deelnemers uit dertig verschillende organisaties namen deel aan focusgesprekken, ingedeeld op basis van etniciteit, genderidentiteit en seksuele oriëntatie, en fysieke beperking en neurodiversiteit. Het onderzoeksrapport bundelt heel wat verbeterpunten onder zes thema’s, die je hieronder kunt verkennen.

In 2023 stelden we samen met een divers samengestelde groep uit het boekenvak een stappenplan op om de impact van onze acties te vergroten. Als eerste actie vloeide daaruit een sectorbreed startmoment op donderdag 30 november 2023. Literaire makers, uitgevers, bibliotheekmedewerkers, boekhandelaren, leesbevorderaars, literair organisatoren en vele anderen deelden hun vragen en ervaringen over inclusie in de sector. Die een-op-eengesprekken vormen het startpunt van enkele leertrajecten op maat van verschillende spelers in de boeken- en letterensector, die van start gaan in 2024. Met één doel: samen meer impact creëren.

Op de hoogte blijven?

Wil jij meewerken aan een inclusievere boeken- en letterensector in Vlaanderen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van alle kansen en projecten van Elk verhaal telt.