aanbod en programmatie

Praktijkvoorbeeld buiten de sector: Cinemaximiliaan

3 december 2023

Cinemaximiliaan is een filmproductiehuis voor en door nieuwkomers in België. Ze organiseren workshops en filmvertoningen in asielcentra, bij mensen thuis of bij andere culturele instellingen. Cinemaximiliaan bouwt bruggen voor ontmoeting en co-creatie waardoor nieuwkomers op weg kunnen in hun nieuwe thuisland.

Cinemaximiliaan was een van de drie praktijkvoorbeelden tijdens ‘Elk verhaal telt: samen naar meer impact’ op 30 november 2023. Ilke Froyen (Passa Porta) interviewde coördinator Annabelle Van Nieuwenhuyse over de werking van Cinemaximiliaan, de uitdagingen waar ze voor staan en hoe ze die aanpakken.

Annabelle benadrukte hoe belangrijk het is om samen te werken met de doelgroep die je wilt bereiken. “Soms krijgen we bijvoorbeeld studenten over de vloer die iemand uit de groep willen interviewen voor een opdracht. Dat weiger ik altijd, want we kiezen heel bewust voor langere samenwerkingstrajecten. Je kunt bij ons geen mensen komen shoppen.” Samenwerking betekent in dat geval dat alle partners zich openstelling voor wederzijdse uitwisseling en ontmoeting. Dat blijkt heel duidelijk uit het filmpje hieronder rond het project Silent Movies with Live Music.  

Op de hoogte blijven?

Wil jij meewerken aan een inclusievere boeken- en letterensector in Vlaanderen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van alle kansen en projecten van Elk verhaal telt.