toegankelijkheid

6 tips voor een toegankelijke website

10 oktober 2023

Hoewel websites in de eerste plaats een visueel medium zijn, moeten alle gebruikers toegang kunnen hebben tot de inhoud, ongeacht hun (visuele) beperkingen. Als je wilt inzetten op inclusie moet je met andere woorden ook denken aan personen die de inhoud van je website zullen gebruiken op een manier die niet in eerste instantie de bedoeling was. Hoe zorg je ervoor dat iedereen toegang heeft tot wat je zegt en toont op je site? Hier zijn alvast zes tips.

1. Zorg ervoor dat je site werkt zonder muis

Voor gebruikers die geen computermuis kunnen bedienen, kun je hulpsoftware voorzien die gebruik maakt van het toetsenbord om door pagina’s te navigeren. Het is dus belangrijk dat alle functies van je website werken zonder de hulp van een muis. Je kunt je eigen website testen door alleen met de tabtoets door de site te navigeren.

WebAIM biedt een online handleiding aan om de toegankelijkheid van je website via toetsenborden te ontwerpen (in het Engels). Als je vragen hebt, kun je contact opnemen met je webontwikkelaar of online handleidingen raadplegen als je werkt met websystemen als WIX en WordPress (in het Engels).

2. Geef je website een duidelijke hiƫrarchie

Met een duidelijke hiĆ«rarchie bedoelen we het correct gebruik van koppen of headers. Er zijn verschillende soorten koppen: gebruik de H1-kop voor de hoofdtitel van je pagina’s, gebruik H2 en H3 voor subtitels en gebruik platte tekst voor de rest van de inhoud. Op die manier heeft je website een duidelijke structuur, waardoor het voor software gemakkelijker wordt om de inhoud te begrijpen en te bepalen wat eerst moet worden gelezen.

3. Voeg labels toe aan al je afbeeldingen

Om websites aantrekkelijker te maken, wordt er vaak ingezet op visuele media. Afbeeldingen doen zeker dienst om je inhoud aantrekkelijker te maken, maar ze zijn niet voor iedereen toegankelijk. Mensen met een visuele beperking of blindheid ondervinden problemen bij het opnemen van die informatie via hun schermleessoftware. Dat is waar de ‘alt-tekst’ om de hoek komt kijken. Alt-teksten (of alt-tags of alt-beschrijvingen) hebben de functie om te ‘vertellen’ wat er in de afbeeldingen staat. Ook op sociale media als Instagram en Facebook kun je alt-text toevoegen. Maak daar dus zeker gebruik van.

4. Zet altijd ondertitels op je video’s

Als het om video gaat, zijn er verschillende opties. Als de video bestaat uit bewegende beelden en tekst of animaties, zou je ook via de ‘alt-tekst’ kunnen beschrijven wat er gebeurt. Maar audiobeschrijvingen werken nog beter. Voor mensen die wel kunnen zien maar niet kunnen horen, is ondertiteling van je videomateriaal de beste oplossing.

5. Besteed aandacht aan kleurcontrasten

Bij het ontwerpen van je website wil je dat alles er mooi en aantrekkelijk uitziet. Het is daarbij wel belangrijk dat je rekening houdt met voldoende kleurcontrasten. Zo zorg je ervoor dat mensen met een visuele beperking niets missen van wat je te zeggen hebt. Er bestaan verschillende online tools om het kleurcontrast van je website te checken. Coolors is er zo eentje.

6. Gebruik plug-ins

Als je websystemen als WordPress of WIX gebruikt, zijn er plug-ins of wizards te vinden waarmee je de toegankelijkheid van je website makkelijk kunt aanpassen. Een veelgebruikte plug-in is Userway, die ook op deze website ingeschakeld is. Je kunt dan als gebruiker zelf bepaalde functies inschakelen, zoals meer contrast, zichtbare links, grotere tekst, dyslexievriendelijke lettertypes enzovoort.

Wil je meer weten?

Via de website Accessibily Checker kun je controleren hoe toegankelijk je website is.

In samenwerking met de Verenigde Naties biedt World Wide Web Consortium (W3C) Web Accessibility Initiative (WAI) een gratis online cursus aan over digitale toegankelijkheid (in het Engels). Zowel mensen met een technische als niet-technische achtergrond kunnen deelnemen. De cursus besteedt aandacht voor verschillende aspecten van toegankelijkheid, zoals coderen, ontwerpen en schrijven.

Op de hoogte blijven?

Wil jij meewerken aan een inclusievere boeken- en letterensector in Vlaanderen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van alle kansen en projecten van Elk verhaal telt.